De tuin

We zijn in de zomer van 2018 verhuisd naar de Hommelgaard. Destijds was er rond het huis een siertuin en daarachter een schapenweide. Wij maken er één geheel van met de nadruk op voedselproductie en versterking van biodiversiteit. We pakken dat in projecten aan. Sommigen zijn al af, anderen deels en sommigen staan op de wensenlijst. Hier een incompleet overzicht.

Bloeiboog/windsingel


Om de wind uit het zuidwesten af te remmen en daarmee een warmer microklimaat in het voedselbos en bij de moestuin te krijgen, hebben we een windsingel ontworpen en geplant. Maar de singel heeft nog een belangrijke functie: de bloeiboog. Een bloeiboog is een ontwerp van bloeiende insectenplanten in de tijd. Zo zorg je dat er zo’n lang mogelijk seizoen is waarin er planten in bloei staan en insecten voldoende nectar en stuifmeel kunnen vinden.

Geodome kas

Om een langer groeiseizoen te hebben en warmteminnende planten een betere plek te geven, hebben we een kas in de tuin. Al snel besloten we dat het een kas in de vorm van een dome moest worden. Vanwege de natuurlijke vorm, de kleinere impact van de wind en vooral omdat we het een cool ding vinden. Er zit een hoop werk in, maar het resultaat mag er zijn en het is een echte blikvanger geworden aan de rand van ons voedselbos.

Voedselbos met zonneval

In het voedselbos vind je een zonneval. Een zonneval (sun trap) is een ontwerptruc om een warmer en beschutter microklimaat te creëren door de zon binnen te laten en de wind buiten te houden. We gebruiken een deel van de open plek als akkertje voor warmteminnende eenjarigen. In de rand hebben we warmeminnende struiken en bomen geplant zoals perzik, vijg, pawpaw, jujube (Chinese dadel), en kaki. Over een paar jaar, als de planten rond de zonneval dichter op elkaar groeien, zullen die planten het als het goed is beter gaan doen.

Hemelwater afkoppelen

In droge periodes moeten we bewateren en tegelijk loopt er in periodes met regen een flink deel van het dak van ons huis en de schuur, zo via de regenpijp het riool in. Zonde! Daarom zijn we begonnen het hemelwater af te koppelen van het riool. Een deel laten we zo de tuin in vloeien waar het ter plekke planten van water voorziet, de toplaag/humuslaag van de grond vochtig maakt en het grondwater aanvult. Een ander deel gaan we opvangen in IBC-tanks, zodat we het van daar kunnen gebruiken om bijvoorbeeld planten in de moestuin en kas water te geven.

Volgende week, volgend seizoen, volgend jaar…

Moestuin

Stapelmuur voor insecten

Bloemenweide

Vaste planten voor insecten

Walnotengilde

Rotstuin voor keukenkruiden

Medicinale kruidentuin

Compost